VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Cím: 8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 1. Telefon: +3622510537
HU EN DE

Vastag tűzifa

A VADEX Mezőföldi Zrt.  minden erdészkerületében lehetőséget biztosít a lakosság számára tűzifa vásárlására! 
A vastag tűzifa értékesítése ún. méterfában és egyedi köbözésű hosszú tűzifában történik.
 
Tájékoztatjuk a kedves vásárlóinkat, hogy a faanyag kiadása a készletezés helyén történik, a tűzifa elszállítása a vevő feladata.
Az igények kielégítését intézkedési területenként kerületvezető kollégáink végzik, akik felvilágosítással szolgálnak a lehetőségekről és felügyelik az elszállítást, az ellenérték megfizetését követően.
 
Találja meg az Önhöz legközelebbi tűzifa vásárlási lehetőséget!
 
 
 
FONTOS TUDNIVALÓK
 
Ahhoz, hogy jó minőségű és elegendő mennyiségű tűzifát vásárolhassunk megfelelő áron, néhány alapvető ismerettel mindenképpen rendelkeznünk kell.
 
A MENNYISÉG MEGHATÁROZÁSA
Az erdőgazdaság 1 m-es hosszúságú sarangolt tűzifát értékesít, mennyiségét erdei köbméterben határozza meg, és az árjegyzék is az erdei köbméterben mért fa bruttó egységárát tartalmazza.
1 erdei m3 = 1 m x 1 m x 1,75 m
Az erdőn a tűzifát 1,75 m magas sarangokban tárolják, így egy 8 m hosszú sarang 8 m3 tűzifát tartalmaz. 1 erdei m3 friss termelésű keménylombos vastag tűzifa tömege fafajtól függően 9-13 mázsa közötti. A hosszú tűzifa 2,40 m-es hossztól termelődik. Számbavétele a csúcsátmérő kéregben történő köbözésével történik.
 
Amennyiben a tűzifa kéreg nélküli csúcsátmérője meghaladja az 5 cm-t akkor vastag tűzifáról, ennél kisebb átmérő esetén pedig vékony tűzifáról beszélünk. Az értékesítés során valamennyi fafaj esetében megengedett max. 5% mértékig más fafaj jelenléte is.
 
FIGYELEM! Sok helyen mázsálják a tűzifát. A fa tömege a nedvességtartalmától is függ, 1 m3 frissen kitermelt tűzifa 2-3 mázsával nehezebb lehet, mint az, amelyik 6-8 (tavaszi és nyári) hónapon át felhasogatva száradt és elveszítette víztartalma jelentős részét. Tisztességtelen kereskedők ezt kihasználva jelentős kárt okozhatnak vásárlóiknak.
 
A TŰZIFA MINŐSÉGE, FŰTŐÉRTÉKE
A frissen termelt „vizes” fa rendszerint alkalmatlan fűtésre. A száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedvesének. Ideális esetben a tavasszal megvásárolt, felhasogatott faanyagot jól szellőző, esőtől védett helyen tároljuk a következő fűtési szezonig.
Erdőgazdaságunknál vásárolható tűzifa minősége csak kiváló lehet, azaz korhadt, rossz minőségű faanyag nem kerül a sarangokba.
A fűtőérték a fafajtól is függ. Míg az ún. kemény lobos fák (gyertyán, csertölgy, akác, bükk, kőris, tölgy, szil, dió)  hosszan égnek, a  lágy lombos fafajok (fűz, nyár, hársak, égerek)  hasábjai hamar ellobbannak, nem tartják a meleget. Lágy lombos fafajokból jóval nagyobb térfogatú faanyagot kell szállítani, tárolni, hasogatni, a kályhába vagy a kazánba behordani.
Egy 80-100 m2-es központi fűtéses családi ház téli fűtéséhez kb. 8-10 m3 tűzifa szükséges.
 
AZ EGYES FAFAJOK JELLEMZŐI FŰTÉSI SZEMPONTBÓL
Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.
Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.
Csertölgy: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat. A legnehezebb fafajok egyike, könnyű hasogatni. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.
Tölgy, kőris: Magas fűtőértékű fafajták. Kérgük vastagabb a bükkénél. Jól hasadnak.
Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Nagy sűrűsége miatt is sokan szeretik. Időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.
Fenyő és lágy lomb: jól hasítható, de nagyon hirtelen ellobban és puffer nélkül a hő távozik a kéményen át. A tölgyhöz képest majd háromszor annyi kell belőle.
 
A VADEX Mezőföldi Zrt. EUTR technikai azonosító száma: AA 0073819
 
 
Vastag tűzifa árak