VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Cím: 8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 1. Telefon: +3622510537
HU EN DE

Lakosság által gyűjtött tűzifa

A VADEX Mezőföldi Zrt. a kezelésében lévő erdőkben tűzifa gyűjtési lehetőséget biztosít a lakosság részére.
 
TŰZIFA GYŰJTÉS FELTÉTELEI
 
Tájékoztatjuk a kedves vásárlóinkat, hogy a faanyag kiadása a készletezés helyén történik és a tűzifa elszállítása a vevő feladata.
Az igények kielégítését intézkedési területenként kerületvezető kollégáink végzik, akik felvilágosítással szolgálnak a lehetőségekről és felügyelik az elszállítást, az ellenérték megfizetését követően.
 
A tűzifagyűjtésre alkalmas területekről és az egyéb feltételekről a területileg illetékes Erdész kollégánknál kaphatnak további információt.
 
Találja meg az Önhöz legközelebbi tűzifa vásárlási lehetőséget!
 
 
 
FONTOS TUDNIVALÓK
 
Ahhoz, hogy jó minőségű és elegendő mennyiségű tűzifát vásárolhassunk megfelelő áron, néhány alapvető ismerettel mindenképpen rendelkeznünk kell.
Vastag tűzifáról akkor beszélünk, ha a sarangba rakott faanyag (1-2 m hosszú) kisebbik átmérője kéreggel együtt mérve legalább 5 cm, vagy annál vastagabb.  Az 5 cm alatti vastagság esetén vékony tűzifaként tartjuk számon a faanyagot. 
 
Egy 80-100 m2-es központi fűtéses családi ház téli fűtéséhez kb. 8-10 m3 tűzifa szükséges.
 
FIGYELEM! Sok helyen mázsálják a tűzifát. A fa tömege a nedvességtartalmától is függ, 1 m3 frissen kitermelt tűzifa 2-3 mázsával nehezebb lehet, mint az, amelyik 6-8 (tavaszi és nyári) hónapon át felhasogatva száradt és elveszítette víztartalma jelentős részét. Tisztességtelen kereskedők ezt kihasználva jelentős kárt okozhatnak vásárlóiknak.
 
A TŰZIFA MINŐSÉGE, FŰTŐÉRTÉKE
A frissen termelt „vizes” fa rendszerint alkalmatlan fűtésre. A száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedvesének. Ideális esetben a tavasszal megvásárolt, felhasogatott faanyagot jól szellőző, esőtől védett helyen tároljuk a következő fűtési szezonig.
A fűtőérték a fafajtól is függ. Míg az ún. kemény lobos fák (gyertyán, csertölgy, akác, bükk, kőris, tölgy, szil, dió)  hosszan égnek, a  lágy lombos fafajok (fűz, nyár, hársak, égerek)  hasábjai hamar ellobbannak, nem tartják a meleget. Lágy lombos fafajokból jóval nagyobb térfogatú faanyagot kell szállítani, tárolni, hasogatni, a kályhába vagy a kazánba behordani.
 
AZ EGYES FAFAJOK JELLEMZŐI FŰTÉSI SZEMPONTBÓL
Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.
Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.
Csertölgy: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat. A legnehezebb fafajok egyike, könnyű hasogatni. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.
Tölgy, kőris: Magas fűtőértékű fafajták. Kérgük vastagabb a bükkénél. Jól hasadnak.
Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Nagy sűrűsége miatt is sokan szeretik. Időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.
Fenyő és lágy lomb: jól hasítható, de nagyon hirtelen ellobban és puffer nélkül a hő távozik a kéményen át. A tölgyhöz képest majd háromszor annyi kell belőle.
 
A VADEX Mezőföldi Zrt. EUTR technikai azonosító száma: AA 0073819
 
Gyűjthető tűzifa - elérhetőségek