VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Cím: 8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 1. Telefon: +3622510537
HU EN DE

tanácsok

Kedves Tűzifavásárló!
 
Köszönjük, hogy Ön is megújuló energiaforrást választott otthona fűtésére. Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatni a tűzifa kiválasztásával, vásárlási körülményeivel és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
 
Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar, kőris) alkalmasak. A lágy lombos fafajok (nyír, éger, nyár, fűz) és a fenyők fűtőértéke kisebb a kemény lombosokénál, de a lágy lombos, ill. fenyő tűzifa piaci ára általában ehhez igazodóan alacsonyabb is.
 
Tűzifát – különösen ismeretlen kereskedőtől – térfogatra, köbméterben (m3 ) érdemes vásárolni. Az alábbiakban közölt átszámítási formulákkal Ön is könnyedén meggyőződhet a megvásárolt mennyiségről. Az úgynevezett sarangolt vastag tűzifa legalább 1 m hosszúságú, a vékonyabb végén kéreggel együtt mérve legalább 5 cm vastagságú darabokból áll. Az 5 cm alatti vastagság esetén mindig vékony tűzifáról beszélünk, de ezt a határt magasabb vastagsági méretnél is meghúzhatják a piaci viszonyoktól függően. Vastag tűzifából 1 m3 - nek átlagosan az 1 m széles, 1 m hosszú és 1,7 m magas, egymással párhuzamosan rakott darabokból álló rakat felel meg. Az 5 cm alatti vékony tűzifából 1 m széles, 2 m hosszú és 1,7 m magas rakat szükséges, de 8 cm alatti vékony tűzifa esetén már 1 m széles, 1 m hosszú és 2,5 m magas rakat is kiadja az 1 m3 -t. A rakat hossza, magassága változhat, a jelzett értékek a befoglaló méret számításához adnak iránymutatást.
 
Hasított, darabolt és szabályosan összerakott tűzifából az 1 x 1 x 1 m méretű rakat átlagosan 0,7 m 3 -nek, az 1 x 1 x 1,7 m méretű pedig mintegy 1,1 m 3 -nek felel meg (ilyen pl. a kalodás tűzifa). Az ömlesztve szállított aprított tűzifánál a tűzifahalom befoglaló méretei alapján számított térfogat 50 %-a körüli a tényleges m3 (ilyen pl. a hálós ömlesztett tűzifa is). Amennyiben a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabokban vásárolják, annak térfogatméréséhez szakember közreműködése ajánlott.
 
Tömegre történő vásárlás esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fafaja, nedvességtartalma és egészségi állapota is. A frissen kivágott, azaz nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszáraz fa tömege között akár 25 % különbség is lehet. Ha tömegre vásárol, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen.A korhadt, pudvás tűzifa súlya és fűtőértéke jóval alacsonyabb az egészségesnél.
 
A TŰZIFA ÁTVÉTELE ELŐTT MINDIG ELLENŐRIZZE A LESZÁLLÍTOTT TŰZIFA FAFAJÁT, MENNYISÉGÉT (TÉRFOGATÁT), EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁT, ÖSSZERAKOTTSÁGÁT ÉS FELDOLGOZOTTSÁGI FOKÁT! MINDEN ESETBEN KÉRJEN SZÁMLÁT VAGY NYUGTÁT!
 
Ha teheti, legkésőbb nyár elején vegye meg téli tüzelőjét. A tüzeléshez szükséges optimális nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8-10 hónap – fedett, de szellős helyen történő száradás – után éri el a fa, így akár 20- 30 %-ot is spórolhat. A begyújtás előtt győződjön meg tüzelőberendezésének épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívjon szakembert!
 
Ha a tűzifavásárlás során felmerült kérdéseire nem kapott meggyőző választ az eladótól és úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, javasoljuk, hogy értesítse a rendőrséget, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságot.
 
Tájékoztatjuk, hogy a fenti adatok csak átlagos értékek, megfelelő körültekintéssel alkalmazhatóak!
 
Bővebb tájékoztatás a http://portal.nebih.gov.hu/eutr oldalon található.